Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Revalideren


Na OPERATIE:
Meestal is gips niet meer nodig na de operatie en mag direct gestart worden met onbelast lopen met krukken. Dit betekent dat de enkel 6 weken lang bewogen mag worden maar er niet belast mag worden. De chirurg vertelt u na de operatie hoe uw nabehandeling er uit ziet.

Na ongeveer 10 tot 14 dagen worden de hechtingen verwijderd op de polikliniek of gipskamer. Na 6 weken komt u terug op het spreekuur van de chirurg voor een röntgenfoto. Wanneer er zichtbaar nieuw bot is en er bij onderzoek geen pijn meer is bij de breuk, mag er weer langzaam druk op de enkel uitgeoefend worden. Het wordt meestal aangeraden om dit samen met een fysiotherapeut te doen.

LET OP: De eerste weken na de operatie zal de enkel nog stijf aanvoelen en opzwellen aan het einde van de dag! Dit is normaal en komt door de verslapping van de kuitspier-pomp en als reactie op de operatie. Dit gaat vanzelf weer over wanneer de kuitspier zich ontwikkelt en krachtiger wordt.


Na GIPSBEHANDELING:
De gipsbehandeling bedraagt bij volwassenen meestal 6 weken waarvan de eerste 4 weken onbelast. De laatste 2 weken mag u, met een speciale gipszool en beetje belasten op geleide van de pijn.

Na de volledige gipsbehandeling van 6 weken, komt u terug voor een röntgenfoto. Wanneer er nieuw bot zichtbaar is en er geen pijnklachten meer zijn, mag u de belasting op de enkel verder uitbreiden. Meestal wordt geadviseerd om dit samen met een fysiotherapeut te doen.

LET OP: De eerste weken na de operatie zal de enkel nog stijf aanvoelen en opzwellen aan het einde van de dag! Dit is normaal en komt door de verslapping van de kuitspier en het herstelproces. Dit herstelt zich vanzelf weer wanneer de kuitspier zich weer ontwikkelt en krachtiger wordt.

Fysiotherapie


Veel patiënten starten zelf na instructies met oefeningen (zie 'oefeningen'). Als de vorderingen echter niet willen vlotten of stagneren kan hulp van een fysiotherapeut ingeschakeld worden. In sommige gevallen is het echter raadzaam om direct na de operatie al met de fysiotherapeut te oefenen. De arts zal u in dat geval een verwijzing voor de fysiotherapeut meegeven. De fysiotherapeut bij u in de buurt kan u helpen om de enkel weer snel en veilig soepel te krijgen. Wanneer het bot na ongeveer 6 weken weer is hersteld, kan voorzichtig de kracht verder opgebouwd worden.

Kijk op uw polisvoorwaarden op hoeveel fysiotherapie behandelingen u recht hebt om onvoorziene, financiële verrassingen te voorkomen. Door aanvullende verzekeringen heeft u vaak recht op meerdere behandelingen.