Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Revalideren


Na de operatie:
Meestal mag er direct na de operatie gestart worden met onbelast lopen met krukken gedurende 6 weken. Dit betekent dat de enkel 6 weken lang bewogen mag worden, maar nog niet belastbaar is. De chirurg geeft u na de operaties instructies.
Na ongeveer 10 tot 14 dagen worden de hechtingen verwijderd op uw polikliniek of gipskamer. Na 6 weken komt u terug op het spreekuur bij de (assistent-)chirurg voor een röntgenfoto. Wanneer er zichtbaar nieuw bot is en er bij onderzoek geen pijn meer is ter plaatse van de oude breuk, mag er weer langzaam gewicht op de enkel uitgeoefend worden. Meestal wordt hievoor fysiotherapeut aangeraden.
Let op: De eerste weken na de operatie zal de enkel nog stijf aanvoelen en opzwellen aan het einde van de dag! Dit is normaal en ontstaat door de verslapping van de kuitspier. Dit herstelt wanneer de kuitspier weer krachtiger wordt.

Na gipsbehandeling:
De gipsbehandeling duurt meestal 6 weken waarvan de eerste 4 weken onbelast. De laatste 2 weken mag u soms een beetje belasten. Na de volledige gipsbehandeling van 6 weken komt u terug voor een röntgenfoto. Wanneer er nieuw bot zichtbaar is en er geen pijnklachten meer zijn, mag u de belasting verder uitbreiden. Meestal wordt geadviseerd om dit samen met een fysiotherapeut te doen.

Let op: De eerste weken na de operatie zal de enkel nog stijf aanvoelen en kan op gaan zwellen aan het einde van de dag! Dit is normaal en komt door de verslapping van de kuitspier en het herstelproces. Dit herstelt zich vanzelf weer wanneer de kuitspier zich weer ontwikkelt en krachtiger wordt.

Fysiotherapie


Het is raadzaam om na het herstel van uw enkel (na 6 weken) te revalideren met hulp van de fysiotherapeut. In sommige gevallen wordt al eerder gestart met de fysiotherapeut. De arts geeft u een verwijzing voor de fysiotherapeut mee. De fysiotherapeut bij u in de buurt kan u helpen om de enkel weer snel en veilig soepel te krijgen.

Kijk op uw polisvoorwaarden op hoeveel fysiotherapie behandelingen u recht hebt om onvoorziene, financiële verrassingen te voorkomen. Door aanvullende verzekeringen heeft u vaak recht op meerdere behandelingen.

Hier vindt u enkele oefeningen die u direct na de operatie dagelijks kunt doen om stijfheid van uw enkel te voorkomen.
1. Enkelbewegingen oefenen met bal
2. Enkelrotaties oefenen met bal

Voorkomen van dystrofie


Dystrofie is een nog niet volledig begrepen beeld dat zich kan voordoen na een ongeval van een ledemaat. Het is een zeldzame complicaties en treft vooral vrouwen van middelbare leeftijd. Het wordt mogelijk veroorzaakt door doorbloedingsproblemen van de huid die ontstaan door het niet-gebruiken van de enkel. Het heeft geen relatie met trombose dat veroorzaakt wordt door stolsels in de vaten van een arm of been.

Uit onderzoeken is gebleken dat het snel normaal
bewegen van de enkel na de (operatieve) behandeling een beschermende werking heeft! Ook Vitamine C in hogere doseringen (500 mg per dag gedurende 50 dagen), zou eveneens een beschermende werking hebben. Bewegen van het aangedane ledemaat binnen de pijngrenzen is echter het allerbelangrijkste ter voorkoming van dystrofie.

Dystrofie is te herkennen aan paarse verkleuringen van de huid, overmatige haargroei, pijn, zweten en zwelling van de pols. Bij een vermoeden op dystrofie zal uw arts starten met de behandeling door DMSO creme (5x daags dun aanbrengen), soms fluimicil en vitamine C. Ook zal met u gekeken worden naar fysiotherapeutische ondersteuning om de doorbloeding te stimuleren.