Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Gipsklachten: wat kunt u zelf doen?


Tijdens het dragen van gips kunnen zich klachten voordoen. De meest voorkomende klachten en adviezen vindt u hieronder. Wanneer de adviezen niet helpen of de klachten nemen toe, neemt u contact op met uw ziekenhuis. Overdag kunt contact opnemen met de
poli traumachirurgie of de gipskamer. In geval van nood, of tijdens de avond en nacht, kunt u bellen met de eerste hulp van uw ziekenhuis voor advies.


Bekende gipsklachten:


Uw tenen/voet worden dik:
door een fractuur ontstaat er een blauwe plek die leidt tot zwelling van uw been. Houdt uw been hoog waarbij u uw voet hoger legt dan uw hart. Dit kunt u doen door een kussen onder uw been te leggen als u zit of ligt.

Uw tenen tintelen: door de zwelling in het been kunt u klachten krijgen van tintelingen. Houd het been goed omhoog. Regelmatig met de tenen en knie buigen helpt tegen de zwelling. Hierdoor word vocht weer weg gestuwd door de spieren.

U heeft het idee dat uw gips knelt: houdt uw been in eerste instantie hoog en wanneer de klachten niet afnemen, neemt u dan contact op met de gipskamer (overdag) of eerste hulp (s nachts).

Het gevoel in uw been vermindert of verdwijnt: een vermindert gevoel van de tenen kan soms bij flinke zwelling optreden, het is dan belangrijk uw been hoog te houden. Bij deze klacht kunt u beter contact opnemen met de gipskamer van uw ziekenhuis.

Uw tenen of voorvoet verkleuren paars/blauw/geel: door de bloeduitstorting die vrij komt bij de breuk kunnen ook tenen of voorvoet verkleuren. Dit is niet verontrustend en de klachten verdwijnen vanzelf, meestal na 1 tot 2 weken.

Jeuk: dit kan veroorzaakt worden door korreltjes gips, losse haartjes, huidschilfers of zweten bij warm weer. Dit zijn mogelijke oplossingen:
 • U kunt zachtjes aan de kous aan de binnenkant van uw gips trekken
 • U kunt met een koude föhn over uw gips heen blazen
 • Er zijn ook sprays die verlichting geven tegen jeuk en geurtjes: deze kunt u kopen bij uw apotheek
 • Krab nooit (!!!) met scherpe voorwerpen in uw gips zoals bijvoorbeeld een breinaald, u kunt ongemerkt wondjes maken of een infectie veroorzaken
 • Mochten uw klachten niet verbeteren of verdwijnen, neemt u dan contact op met de gipskamer.

Neemt de pijn toe ondanks juiste inname van u pijnstilling: Neem contact op met uw behandelend arts of de gipskamer. Neem altijd de pijnstillers op vaste tijden in, ook als u geen pijnklachten op dat moment ervaart. Een effectief schema is 4x daags 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) Paracetamol. Hiermee bouwt u een spiegel op en bent u de meeste pijn voor.

Wanneer neemt u contact op met de gipskamer?


Bij de volgende problemen dient u contact op te nemen met de gipskamer:
 • Uw gips gebroken of kapot is
 • U iets in het gips heeft laten vallen of heeft gestopt
 • Het gips blijft op een bepaalde plaats drukken of schuren en u ervaart hier ongemak van
 • Het gips zit te los of te strak
 • Er wondvocht zichtbaar wordt. U herkent dit aan een verkleurde plek op het gips
 • U ontwikkelt koorts ( boven de 38.5 C)

tip vliegen