Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Prognose


De prognose van de meeste enkelbreuken is gelukkig gunstig: meer dan 90% van de patiënten heeft na 1 jaar tijd de oorspronkelijke enkelfunctie weer terug! En hoewel de
functie vaak weer volledig zal terugkeren, zal een klein deel van de patiënten een lichte, vaak niet merkbare, bewegingsbeperking houden.
Met name de uitgebreide enkelbreuken die doorlopen tot in gewricht, kunnen soms leiden tot verminderde bewegelijkheid. Ook kunnen vervroegde slijtage van het enkelgewricht met daarbij stijfheid en pijn ontstaan in de toekomst.


Genezingsduur


De normale tijd tot botgenezing bedraagt bij volwassenen 6 weken. De eerste 6 tot 12 weken ná de behandeling zal uw enkel altijd wat strammer, stijver en gezwollen aanvoelen. Dit komt doordat de pezen rondom de enkel tijdelijk stijver zijn geworden omdat ze langere tijd niet gebruikt zijn en het vocht blijft staan door verslapping van de kuitspier. Oefeningen (zie ‘
nabehandeling’) of begeleiding van een fysiotherapeut kunnen helpen uw enkel sneller soepel en krachtig te maken.
Pas na een jaar (!) stopt het herstel en zal de enkelfunctie blijven zoals die op dat moment is. Het snelste, merkbare herstel zal plaatsvinden in de eerste 3-4 maanden.

Werk, sporten en autorijdenHoe lang u uiteindelijk niet in staat zult zijn tot het verrichten van uw werkzaamheden bepaalt
de bedrijfsarts. Hij of zij kent uw dagelijkse werkzaamheden en kan een reeële inschatting maken hoelang u niet kunt werken en of aangepast werk mogelijk is in uw situatie. Zodra u de diagnose van uw breuk weet, dient u de bedrijfsarts op de hoogte te stellen van uw breuk. Mochten er vragen zijn van de bedrijfsarts over het herstel van uw breuk dan kan hij of zij -alleen na nadrukkelijke toestemming van de patiënt- contact opnemen met de behandeld medisch specialist. Als zelfstandige of ZZP-er beschikt u niet over een bedrijfsarts en zult u dus zelf, in samenspraak met uw chirurg, moeten kijken hoelang u af ziet van zwaar fysiek werk.

Voor sporten geldt dat u de eerste 12 weken na de behandeling
geen contactsporten (boksen, judo, voetbal etc) mag beoefenen. Fietsen, zwemmen en fitness zijn al eerder mogelijk. In overleg met de fysiotherapeut kunt u vaak al snel weer trainen om bijvoorbeeld uw conditie bij te houden.

Autorijden mag weer wanneer de enkel volledig genezen is. Dat betekent dat u met gips niet mag autorijden en ook niet verzekerd bent. Datzelfde geldt ook na de operatie: zolang u nog niet volledig over de enkel kan beschikken om in noodsituaties te handelen, bent u niet verzekerd. Voor meer informatie verwijs ik u naar uw eigen autoverzekering.

BotontkalkingElke patiënt boven de 50 jaar krijgt de optie om de aanwezigheid van botontkalking te laten onderzoeken. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 50% van de patiënten met een breuk inderdaad botontkalking blijkt te hebben. Dit betreft vooral vrouwen na de overgang. Melk, kalktabletjes of andere voedingssupplementen voorkomen dit niet. Een internist of reumatoloog kan aan de hand van röntgenfoto's bepalen of u botontkalking hebt en of dit met medicijnen (tijdelijk) behandeld moet worden. Patienten met botontkalking genezen net zo snel als gezonde mensen, maar hebben meer risico op een (ernstigere) breuk in de toekomst.