Operatie
Afhankelijk van de verplaatsing van de breuk en de conditie en leeftijd van de patient is een operatie noodzakelijk. Wanneer de breuk te veel verplaatst is, zal deze niet- of in een slechte stand vastgroeien. De enkel breekt meestal op 1, 2 of 3 specifieke plekken. Tijdens de operatie worden deze vastgezet zodat deze samen weer 1 gewricht vormen dat bewogen kan worden.
De operatie wordt meestal na 7 tot 10 dagen na het ongeval uitgevoerd in verband met de zwelling. Te veel zwelling kan namelijk leiden tot wondinfecties. U kan dit zelf voorkomen door het been in de dagen voor de operatie goed hoog te houden (hoger dan het hart in liggend positie)
Plaat en schroeven
De operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling of u blijft 1 nachtje in het ziekenhuis afhankelijk van klachten, mobilisatie en thuissituatie. Tijdens de operatie krijgt de patiënt volledige narcose of een ruggenprik (eventueel in combinatie met een roesje). Er worden tijdens de operatie een of meerdere plaatjes en schroeven gebruikt om de enkelbreuk op de juiste plek te houden. Dit materiaal is van roestvrijstaal metaal en is gemaakt om levenslang te laten zitten.
De plaatjes en schroeven roesten niet, bevatten geen giftige stoffen en geven géén meldingen bij de douane-controle op de luchthavens!
Voorbeeld van een eenvoudige enkelbreuk (1 breuk) van voren gezien en een voorbeeld van een zeer uitgebreide enkelbreuk (3 breuken en platen) gezien vanaf de zijkant
Nabehandeling operatie
Na de operatie heeft de patient vaak géén gips meer nodig! Er zit meestal een drukverband omheen dat u zelf na 48 uur thuis mag verwijderen. De hechtingen worden na ongeveer 2 weken verwijderd. De wond mag nat worden onder de douche. Waneer de hechtingen verwijderd zijn en de wond droog is, mag u ook weer in bad. De wond heeft geen speciale verzorging of verband meer nodig
Na de operatie kan vrijwel altijd direct gestart worden met bewegen op geleide van de pijn. Dit voorkomt stijfheid, stimuleert doorbloeding en voeding van het kraakbeen. Ook zal de revalidatie hiervan korter zijn. Afhankelijk van de stabiliteit na de operatie kan soms zelfs direct gestart worden met belasten op geleide van de pijn ("permissie weightbearing"). Uw chirurg zal dit met u bespreken
Na 6 weken komt u terug op de polikliniek voor een controle foto. Wanneer de breuk voldoende genezen is, kan gestart worden met belasten. Een fysiotherapeut kan u hierbij goed begeleiden
Littekens
Afhankelijk van waar de breuk zich bevindt zal materiaal moeten worden aangebracht en een snee gemaakt worden. Meestal zijn een of twee sneeën (incisies) noodzakelijk: aan de buitenzijde van de enkel en soms ook aan de binnenzijde. Gescheurde enkelbanden worden ip niet gehecht: deze genezen vanzelf met rust. In zeldzamen gevallen zitten de binnenste enkelbanden vast en moeten apart 'bevrijdt' worden.
Indien een groot gedeelte van de achterzijde van het scheenbeen gebroken is, wordt soms een snee gemaakt aan de achterkant van de enkel. Vanuit deze snee kunnen het kuitbeen en scheenbeen gemaakt worden met platen.
Littekens genezen in 3 tot 6 maanden. Wij adviseren de littekens 6 maanden uit de zon te houden of goed in te smeren met factor +50. U kunt 2 weken na de operatie, wanneer de wonden dicht zijn, de littekens soepel houden met een eenvoudige crème. Helaas is het nooit wetenschappelijk bewezen dat (dure) littekencreme helpt hierbij en wordt dus ook niet aangeraden. Sommige mensen maken dikke littekens aan: keloid. Dit valt helaas niet te voorkomen. Wanneer deze erg dik en gevoelig blijven, kan na ongeveer 1 jaar het litteken geïnjecteerd worden met corticosteroïden. Hierdoor worden deze platter. Dit gebeurt meestal via de platisch chirurg.
Tattoos
Wanneer u een tattoo heeft op de plek waar de snee komt, wordt er altijd rekening mee gehouden de huid weer zo netjes mogelijk terug te hechten. Toch kan het voorkomen dat er een litteken door de tattoo zal komen te lopen. Soms is het mogelijk de tattoo te laten herstellen wanneer het litteken na een jaar uitgerijpt is.
Externe fixateur
Wanneer er sprake is van een verbrijzelde enkel wordt vaak een externe fixateur geplaatst. Vaak is deze als tijdelijke overbrugging bedoeld tot de 2e definitieve operatie. In zeer zeldzame gevallen kan de breuk niet meer met schroeven en plaatjes gemaakt worden: dan wordt de breuk uitbehandeld (6-8 weken) met de externe fixateur. De fixateur kan poliklinisch (zonder narcose of pijnstilling) verwijderd worden.
De insteekopeningen van de schroeven dienen dagelijks goed schoongehouden te worden (geen korstvorming!) met water of alcohol.