Gipsklachten: wat kunt u zelf doen?
Tijdens het dragen van gips kunnen zich klachten hiervan voordoen. De meest voorkomende klachten en adviezen vindt u hieronder. Wanneer de adviezen niet helpen of de klachten nemen toe, neemt u contact op met uw ziekenhuis. Overdag kunt contact opnemen met de poli traumachirurgie of de gipskamer. In geval van nood, of tijdens de avond en nacht, kunt u bellen met de eerste hulp van uw ziekenhuis voor advies.
Uw tenen/voet worden dik
door een fractuur ontstaat er een blauwe plek die leidt tot zwelling van uw been. Houdt uw been hoog waarbij u uw voet hoger legt dan uw hart. Dit kunt u doen door een kussen onder uw been te leggen als u zit of ligt.
Uw tenen tintelen
door de zwelling in het been kunt u klachten krijgen van tintelingen. Houd het been goed omhoog. Regelmatig met de tenen en knie buigen helpt tegen de zwelling. Hierdoor word vocht weer weg gestuwd door de spieren.
U heeft het idee dat uw gips knelt
houdt uw been in eerste instantie hoog en wanneer de klachten niet afnemen, neemt u dan contact op met de gipskamer (overdag) of eerste hulp (s nachts).
Het gevoel in uw been vermindert of verdwijnt
een vermindert gevoel van de tenen kan soms bij flinke zwelling optreden, het is dan belangrijk uw been hoog te houden. Bij deze klacht kunt u beter contact opnemen met de gipskamer van uw ziekenhuis.
Uw tenen of voorvoet verkleuren paars/blauw/geel
door de bloeduitstorting die vrij komt bij de breuk kunnen ook tenen of voorvoet verkleuren. Dit is niet verontrustend en de klachten verdwijnen vanzelf, meestal na 1 tot 2 weken.
Jeuk
jeuk kan veroorzaakt worden door korreltjes gips, losse haartjes, huidschilfers of zweten bij warm weer. Wat kunt u aan jeuk doen?
- U kunt zachtjes aan de kous aan de binnenkant van uw gips trekken
- U kunt met een koude föhn over uw gips heen blazen
- Er zijn ook sprays die verlichting geven tegen jeuk en geurtjes: deze kunt u kopen bij uw apotheek
- Krab nooit (!!!) met scherpe voorwerpen in uw gips zoals bijvoorbeeld een breinaald, u kunt ongemerkt wondjes maken of een infectie veroorzaken
- Mochten uw klachten niet verbeteren of verdwijnen, neemt u dan contact op met de gipskamer.
Neemt de pijn toe ondanks juiste inname van u pijnstilling
Neem contact op met uw behandelend arts of de gipskamer. Neem altijd de pijnstillers op vaste tijden in, ook als u geen pijnklachten op dat moment ervaart. Een effectief schema is 4x daags 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) Paracetamol eventueel gecombineerd met bijvoorbeeld ibuprofen (200-400mg) 2x daags. Hiermee bouwt u een spiegel op en bent u de meeste pijn voor.
Wanneer neemt u contact op met de gipskamer?
Bij de volgende problemen dient u contact op te nemen met de gipskamer:
- Uw gips gebroken of kapot is
- U iets in het gips heeft laten vallen of heeft gestopt
- Het gips blijft op een bepaalde plaats drukken of schuren en u ervaart hier ongemak van
- Het gips zit te los of te strak
- Er wondvocht zichtbaar wordt. U herkent dit aan een verkleurde plek op het gips
- U ontwikkelt koorts ( boven de 38.5 C)