Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Enkelverzwikking


Een "verzwikking" is hetzelfde als een verstuiking (="enkeldistorsie" of "enkelbandscheur"). Doordat de enkel naar binnen of naar buiten klapt tijdens een verstapping of ongeval, kunnen een of meerdere enkelbanden aan de buitenzijde beschadigd raken. De meest voorkomende verzwikking is die van de buitenste enkelbanden doordat de enkel makkelijker naar binnen 'klapt'.

De behandeling van alle typen verzwikking van banden is hetzelfde: rust waarna belasten op geleide van pijn. Hieronder leest u hoe de behandeling er uit ziet.

Eerste behandeling (1 week)


Afhankelijk van de pijn kan op de Spoedeisende hulp gekozen worden voor gips of een drukverband. Met een drukverband kan de enkel nog bewogen worden wat stijfheid voorkomt. In beide gevallen krijgt u vanaf de eerste hulp krijgt u (leen) krukken mee. De adviezen gedurende de eerste week na het ongeval zijn:

  • Rust
  • Koelen
  • Drukverband gedurende de eerste week
  • Been 1 week hooghouden

Behandeling (4 weken)

Na 1 week komt u terug op de gipskamer of poli. Hier wordt de enkel uitgepakt en goed bekeken. Wanneer er een uitgezakte blauwe plek (hematoom) aanwezig is, is er tenminste sprake van een ingescheurde enkelband. In deze gevallen wordt de enkel nog 4 weken behandeld met een brace.

Vliegen is hiermee geen probleem. Belasten op geleide van de pijn mag (uitzondering: gips) maar houdt rekening met werk. Het is niet aan te raden de hele dag door de enkel te belasten. Dit leidt vaak tot overmatige vochtophopingen in het onderbeen. Overleg met uw bedrijfsarts naar de mogelijkheden op uw werk.

Nabehandeling na 5 weken

De nabehandeling kan met behulp van een fysiotherapeut plaatsvinden of door oefeningen die de patiënt zelf kan uitvoeren. Hiervoor is een gratis app ontwikkeld met slimme oefeningen om de enkelbanden snel te versterken. Een niet goede nabehandeling kan betekenen dat de enkelbanden niet goed of langzamer zullen herstellen met langdurige klachten tot gevolg.


Aanhoudende klachten

Indien de klachten niet langzaam beter worden binnen 3 maanden, of zelfs verergeren, is het aan te raden om opnieuw contact op te nemen met uw behandeld arts.