Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Enkelverzwikking


Een "verzwikking" is hetzelfde als een verstuiking, een enkeldistorsie, enkelbandscheur of -beschadiging. Doordat de enkel naar binnen of naar buiten klapt tijdens een verstapping of ongeval, kunnen een of meerdere enkelbanden beschadigd raken. De meest voorkomende verzwikking is die van de buitenste enkelbanden doordat de enkel makkelijker naar binnen 'klapt'. Omgekeerd komt ook soms voor en ook kunnen zowel de binnenste- als buitenste enkelbanden betrokken zijn.

De behandeling bij alle typen verzwikking of afscheuring van banden is hetzelfde en geneest meestal goed zonder operatie en met rust. Hieronder leest u hoe de behandeling er meestal uit ziet.

Eerste behandeling


Afhankelijk van de pijn kan op de Spoedeisende hulp gekozen worden voor gips of een drukverband. Het voordeel van gips is, dat het meestal iets beter pijnstillend werkt dan een drukverband, maar het nadeel is dat er niet op gestaan kan worden en dat het zwaar is. Met een drukverband kan de enkel nog bewogen worden wat stijfheid voorkomt. Meestal wordt gekozen in overleg met de patient, voor een drukkend verband. Vanaf de eerste hulp krijgt u (leen) krukken mee. De adviezen gedurende de eerste week na het ongeval zijn:

  • Rust
  • Elevatie (been hoog)
  • Compressie (drukverband)
  • Ice (koelen)

Behandeling na 1 week

Na een week komt u terug op de gipskamer of poli. Hier wordt de enkel uitgepakt en goed bekeken. Na een week beoordeelt de chirurg of gipsverbandmeester uw enkel en let op blauwe plekken. Wanneer deze aanwezig is, is er tenminste sprake van een of meerdere ingescheurde enkelbanden. Deze groep krijgt het advies om nog 2x2 weken de enkel te laten ondersteunen door middel van een wrap: een lichtgewicht gips wat in een ruime schoen gedragen kan worden. Hiermee mag gelopen en belast worden op geleide van de pijn. Na 2 weken moet de wrap, indien er nog steeds klachten zijn, vervangen worden voor nog een periode van 2 weken.

In totaal duurt de behandeling van een forse enkelverstuiking dus 5 weken (1 week drukverband of gips, 4 weken wrap). Na deze behandeling van ondersteuning en rust volgt meestal nog een nabehandeling, zie hieronder.

Drukverband, gips of een wrap mogen niet nat worden. Vliegen is geen probleem en extra formulieren zijn niet nodig. Belasten op geleide van de pijn mag (uitzondering: gips) maar houdt rekening met werk. Het is niet aan te raden de hele dag door de enkel te belasten. Dit leidt vaak tot overmatige vochtophopingen in het voet en enkel met klachten als gevolg. Overleg met uw bedrijfsarts naar de mogelijkheden op uw werk.

Nabehandeling

Nadat de enkelbanden rust hebben gehad en hebben kunnen herstellen, begint feitelijk de revalidatie hiervan. De nabehandeling kan met behulp van een fysiotherapeut plaatsvinden of door oefeningen die de patient zelf kan uitvoeren. Hiervoor is een gratis app ontwikkeld voor Android en IOS met slimme oefeningen om de enkelbanden snel te versterken. Geen (goede) nabehandeling betekent soms dat de enkelbanden niet goed of langzamer zullen herstellen met langdurige klachten tot gevolg.


Aanhoudende klachten

Indien de klachten niet langzaam beter worden na 3 maanden, of zelfs verergeren, is het aan te raden om opnieuw contact op te nemen met uw behandeld arts.