Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Enkelverzwikking


Een enkelverzwikking (= eenverstuiking, enkeldistorsie, enkelbandscheur of -beschadiging) en ontstaat doordat de enkel naar binnen of naar buiten klapt tijdens een verstapping of ongeval. Hierbij kunnen een of meerdere enkelbanden opgerekt, ingescheurd of zelfs beschadigd raken. De meest voorkomende verzwikking is die van de buitenste enkelbanden.

De behandeling bij alle typen ernst van verzwikking of afscheuring van banden is hetzelfde! Deze banden genezen meestal goed zonder operatie en met rust. Hieronder leest u hoe de behandeling er uit ziet.

Eerste behandeling


Afhankelijk van de pijn kan op de Spoedeisende hulp gekozen worden voor gips of een drukverband. Met een drukverband kan de enkel nog bewogen worden wat stijfheid voorkomt. In beide gevallen krijgt u vanaf de eerste hulp krijgt u (leen) krukken mee. De adviezen gedurende de eerste week na het ongeval zijn:

  • Rust
  • Been hooghouden
  • Drukverband gedurende de eerste week
  • Koelen

Behandeling na 1 week

Na een week komt u terug op de gipskamer of poli. Hier wordt de enkel uitgepakt en goed bekeken. Na een week beoordeelt de chirurg of gipsverbandmeester uw enkel en let hierbij op blauwe plekken en zwelling. Wanneer er een uitgezakte blauwe plek (hematoom) aanwezig is, is er tenminste sprake van een of meerdere ingescheurde enkelbanden. Dit wordt behandeld door middel van een aanvullende wrap: een lichtgewicht gips wat in een ruime schoen gedragen kan worden. Hiermee mag gelopen en belast worden op geleide van de pijn. De wrap behandeling duurt 2 tot 4 weken afhankelijk van de klachten.

De totale duur van een forse enkelverstuiking is dus 5 weken (1 week drukverband of gips, 4 weken wrap). Na deze behandeling van ondersteuning en rust volgt meestal nog een nabehandeling.

Het is niet aan te raden om continue de enkel te belasten tijdens de behandeling. Dit leidt vaak tot overmatige vochtophopingen in het onderbeen. Overleg met uw
bedrijfsarts naar de mogelijkheden op uw werk. Ook sporten wordt tijdens de behandeling en vlak daarna afgeraden.

Nabehandeling

Na de periode van rust waarin de enkelbanden hebben kunnen herstellen, begint de revalidatie hiervan. De nabehandeling kan met behulp van een fysiotherapeut plaatsvinden of door oefeningen die de patiënt zelf kan uitvoeren. Hiervoor is een gratis app ontwikkeld met slimme oefeningen om de enkelbanden snel te versterken. Het ontbreken van een goede nabehandeling kan soms leiden tot een langzamer herstel met langdurige klachten tot gevolg.
tip enkelapp

Aanhoudende klachten

Indien de klachten niet langzaam beter worden na 3 maanden, of zelfs verergeren, is het aan te raden om opnieuw contact op te nemen met uw behandeld arts.