Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Enkelbreukbehandeling

De behandeling van een enkelbreuk hangt sterk af of deze verplaatst is, of er enkelbanden bij betrokken zijn en hoe de conditie van de patiënt is. Een kleine verplaatsing van de breuk kan al snel leiden tot een veranderde drukverdeling over het enkelgewricht met vroegtijdige slijtage tot gevolg.

Het is daarom van belang de breuk in een zo'n goed mogelijke stand te laten genezen. Wanneer de stand perfect is voegt een operatie meestal niet veel toe. Ook wanneer de patiënt in een slechte conditie (drugsgebruik, veel bijkomende ziekten, ernstige reuma, etc) is, kan het operatierisico te groot zijn en wordt een operatie soms afgeraden.

Hoe lang duur het herstel?In de regel heeft een enkelbreuk, ongeacht de behandelmethode, ongeveer 6 weken om vast te groeien. Hierna moet deze weer helemaal soepel gemaakt worden en de kracht weer langzaam opgebouwd worden. Wanneer de bindweefselplaat tussen het kuit- en scheenbeen gescheurd is, duurt het herstel langer en mag u meestal 8 weken niet op het been staan. Het totale herstel (inclusief herstel conditie en opbouw spierkracht) gerekend vanaf het ontstaan van de breuk, is 6 tot 12 maanden.

Welke type behandelingen er voor de enkelbreuk zijn, leest u onder de hoofdstukken bij 'enkelbreuk', hierboven:
  • Operatie
  • Gipsbehandeling