Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Enkelbreuken


Jaarlijks lopen bijna 30.000 mensen een enkelbreuk op in Nederland, meestal ten gevolge van een sportblessure of een ongeval. Veel enkelbreuken kunnen met gips worden behandeld, mits de stand goed is. De enkel is een complex gewricht en bestaat uit het scheenbeen (tibia), kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). Deze zijn onderling met elkaar verbonden door stevige banden. Aan de buitenzijde houden de binnenste en buitenste enkelbanden het gewricht op zijn plek. Tussen het scheenbeen en kuitbeen bevindt zich nog een ander sterk bindweefselvlies: de syndesmose. Dit stevige vlies zorgt er voor dat het kuitbeen en scheenbeen niet kunnen wijken. Door deze onderlinge samenhang van banden breken enkelbotten altijd voorspelbaar patroon en kan beredeneerd worden of er ook sprake zal zijn van bandletsel.

a00739f02

Ernst en prognose


De ernst van de enkelbreuk en daarmee de prognose hangt onder meer af van:
  • De uitgebreidheid van de breuk
  • De leeftijd van de patiënt
  • Scheuren in de enkelbanden
  • Psychische problemen van de patient
  • Botkwaliteit (osteoporose)
  • Roken en/of drugs gebruik
  • Reeds bestaande slijtage of ontstekingen van het enkelgewricht

Vooral de betrokkenheid van het gewricht in de breuk is van belang. In dat geval is er namelijk ook altijd sprake van kraakbeenschade waardoor vervroegde slijtage of blijvende pijnklachten kunnen ontstaan. Wanneer er kleine trapjes ontstaan in het gewrichtsoppervlak blijven bestaan en daarmee de drukverdeling over het gewricht, kan slijtage in de toekomst ontstaan. Hierdoor kunnen patiënten pijnklachten of stijfheidsklachten ontwikkelen.

De behandeling van enkelbreuken is altijd maatwerk en wordt altijd in overleg met patiënt en familie, genomen. Het kan dus soms voorkomen dat verschillende chirurgen of ziekenhuizen soms tot een ander behandelingsvoorstel komen.