Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Tips1. Maak gebruik van de gratis app:
Versterk je enkel voor IOS

2. Stoppen met roken helpt het bot sneller te herstellen en voorkomt wondproblemen na een operatie. Verschillende wetenschappelijke studies bewezen dat sigarettenrook de doorbloeding in het bot en omliggende weefselen kan verstoren waardoor (bot)genezing vertraagd wordt en soms zelfs geheel uitblijft!

3. Gips kan niet tegen water en mag dus niet nat worden! Een simpele plastic tas is vaak voldoende om het gips tijdens het douchen te beschermen. Mocht het gips toch nat zijn geworden neem dan contact op met de gipsverband meester in uw ziekenhuis.

4. Wanneer u gaat
vliegen met een gips willen de meeste vliegmaatschappijen een verklaring (“fit-to-fly verklaring”) van een arts. Ook moet het gips gespleten te zijn om extra zwelling tijdens de vlucht te voorkomen. Vliegmaatschappijen mogen u weigeren als u hier niet aan voldoet.

5. Een metalen plaatje in de enkel geeft
geen problemen op luchthavens of bij metaaldetectoren. U heeft dan ook geen speciale verklaring nodig bij vliegen!

6. Autorijden mag pas weer wanneer u volledig over uw beenfunctie kunt beschikken. Tot die tijd bent u niet verzekerd tijdens het rijden. Dit betekent dat u vaak nog een paar dagen nodig zult hebben na de gipsbehandeling om weer adequaat in noodsituaties uw enkel te kunnen gebruiken. Voor de exacte regels en afspraken informeert u bij uw eigen autoverzekering

7. Om
dystrofie (CRPS) te voorkomen gebruikt u vitamine C tabletten (500 mg) één keer per dag, gedurende 50 dagen. Nog belangrijker is om zo snel mogelijk uw pols weer te gaan bewegen na operatie of gipsbehandeling. Vrijwel iedere patiënt heeft na gipsbehandeling tijdelijk klachten van een (paarsige) verkleuring van het onderbeen, haargroei en koud/warmte verschil. Dit herstelt zich echter weer zodra de enkel weer normaal gebruikt en bewogen wordt.

8. In de meeste ziekenhuizen volgt automatisch een
onderzoek (DEXA) naar eventuele botontkalking (osteoporose) vanaf 50 jaar of ouder. Alleen speciale, voorgeschreven medicijnen helpen: melk, zon of kalktabletten alleen helaas niet… Patiënten met botontkalking genezen net zo snel als ieder ander mens maar hebben wel een grotere kans op een botbreuk na een val.

9. Om de eerste dagen
te strak zittend gips te voorkomen houdt u de eerste dagen in gips, of na de operatie, het been goed hoog. Gebruik een kussen als u gaat slapen voor onder het been. Indien uw klachten aanhouden of verergeren neemt u contact op met uw ziekenhuis of gipskamer.

10. Kort
douchen (max 10 min) met een operatiewond mag weer na 48 uur. De wond mag echt pas weer nat worden of onder water gehouden worden wanneer de wond volledig genezen is, meestal na 7-10 dg.

11. Douchen met een gips kan door er een eenvoudige plastic tas over het gips te trekken. Er bestaan ook (duurdere) speciale beschermhoezen die u via internet kunt bestellen.

12. Om
verkleuring van het litteken na een operatie te voorkomen dient u gedurende het eerste jaar een hoge zonnebrandfactor (50+) in de zon te gebruiken of de zon te vermijden. Anders heeft u kans op een blijvend, donkerder litteken. Houdt het litteken soepel met een eenvoudige huidcrème. Wacht het uiteindelijke litteken minstens een jaar af.

13. Tijdens de gips- of fixateur externe behandeling moet u de
tenen dagelijks goed in beweging houden om stijfheid te voorkomen.

14. Bij
eventuele napijn kunt u paracetamol (max. 4 x daags 1000 mg) gebruiken. Neemt u dit op vaste tijden in (ook als u op dat moment geen pijn hebt) om een spiegel in het bloed op te bouwen. Zo bent u de pijn altijd voor omdat pijnstillers even moeten inwerken. Bij onhoudbare pijnklachten ondanks pijnstillers, moet u zich bij u ziekenhuis te melden.

15. Hervatten van sport kan doorgaans veilig weer na 12 weken na het ontstaan van de breuk afhankelijk van het type sport, intensiteit en type breuk. Kinderbreuken (greenstickbreuken) kunnen meestal al veel sneller belast worden na ongeveer 4 weken. Overleg dit altijd met uw arts